Aan het woordNieuws

Aan het woord: Lizzy met ACT Tips

Deze week collega Lizzy aan het woord met drie ACT tips. ACT staat voor Acceptance Commitment Therapy.

Stil staan bij wat jij echt belangrijk vindt kan je helpen. In ACT worden dit je waarden genoemd. Waarden geven aan wat jij belangrijk vindt en vooral wat je zou willen laten zien. Hoe je jezelf, anderen om je heen en de wereld wil behandelen. Voorbeelden van waarden zijn eerlijkheid en rechtvaardigheid, dapper zijn en creativiteit. ACT = Acceptance Commitment Therapy

Als je veel nadenkt, piekert of je zorgen maakt kan het je helpen om je gedachten te zien als wolkjes. Je ligt zelf in het gras en kijkt naar de lucht en ziet je gedachte als wolkjes voorbij komen. Kies je ervoor wat langer naar een wolkje te kijken of laat je het voorbij waaien door de wind? ACT = Acceptance Commitment Therapy

Probeer eens niet te denken aan een roze olifant in een tutu. Wat gebeurde er? Je ging zeker juist aan de roze olifant denken? We hebben allemaal dingen waaraan we liever niet willen denken en proberen soms ook om er niet aan te denken. Net zoals bij de roze olifant ga je er juist meer aan denken. Gedachten komen en gaan en hier horen ook vervelende gedachten bij of dingen waaraan je liever niet denkt. Door te leren accepteren dat dit zo is, zul je meer energie overhouden voor de dingen die jij belangrijk vindt. ACT = Acceptance Commitment Therapy