Angst

Wat is Angst?

Iedereen is wel eens bang. Angst is een emotie die helpt om alert te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid, met een verhoogde hartslag of bloeddruk, zweten, een versnelling van de ademhaling en aanspanning van de spieren. Deze reacties van het lichaam zijn gezonde reacties op dreigend gevaar. Het kan echter gebeuren dat deze ‘gezonde’ angst ‘ongezond’ wordt en er angstklachten of een angststoornis wordt ontwikkeld.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Eerst zat mijn hoofd helemaal vol. Alles zat op elkaar in mijn hoofd. Nu is het allemaal wat meer geordend en heb ik meer ruimte in mijn hoofd.

S. (9 jaar)

Verschillende vormen van Angst

Mensen met een angststoornis ervaren de lichamelijke reacties van angst ook in situaties waar niet direct sprake is van reëel gevaar. Ze raken bijvoorbeeld in paniek wanneer ze een presentatie moeten geven of durven niet meer naar buiten. Door een angststoornis gaat men op den duur normale situaties vermijden. De angst beheerst het leven zo erg dat een normaal leven leiden moeilijk wordt. Er zijn veel verschillende angststoornissen. Bij bijna iedere angststoornis spelen vermijden, over alert zijn, zich zorgen maken en piekeren een grote rol.

Mensen met gevoelige zintuigen zijn vaak sneller angstig. De ene persoon ervaart angsten ook heftiger dan de ander. Angsten ontstaan ook door eigen fantasie, te veel denken (piekeren) of doordat men de wereld om zich heen niet goed kan begrijpen. Bij het ouder worden zijn angsten gekoppeld aan het idee iets niet goed genoeg kunnen, over niet leuk gevonden worden of specifieke situaties. Angsten kunnen ook gaan over reële dingen (ziekte, verlies, gevaar).

De eerste aangewezen behandeling bij angststoornissen is een  vorm van cognitieve gedragstherapie. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van andere soorten therapie zoals ACT, hypnotherapie en EMDR.

Lees voor meer informatie over Angst:

Boeken over Angst: 

De behandeling van angst bij kinderen en jongeren ISBN 9789088508103

Angst en paniekaanvallen overwinnen ISBN 9789044752205

Stel uw vraag