ADHD

Wat is ADHD?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Volwassenen en kinderen  met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht langere tijd op één ding te richten. Zich concentreren is lastig voor hen. Ook zijn ze gemakkelijk afgeleid en laten druk en/of impulsief gedrag zien.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Ik weet nu aan mijn leerkrachten uit te leggen wat moeilijk voor mij is. Niet alleen dat ik ADHD heb, maar wat ik ze kan vertellen wat ik nodig heb wanneer ik even niet verder kan.

K. (17 jaar)

Verschillende vormen van ADHD

Er bestaan 3 verschillende vormen van ADHD. Bij sommige vormen staat het drukke gedrag voorop, bij andere de impulsiviteit of juist het dromerige. Bij alle vormen spelen er meestal ook problemen met het werkgeheugen.

  • Het gecombineerde type: er is sprake van zowel aandachtstekort als hyperactiviteit en impulsiviteit.
  • Het onoplettendheidstype: er is vooral sprake van aandachtstekort. Deze vorm wordt ook wel ADD genoemd
  • Het hyperactieve-impulsieve type: er is vooral sprake van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Voor mensen met een aandachtstekort is het vaak moeilijk om zich te blijven concentreren op een taak. Ze raken snel afgeleid door prikkels om hen heen of door prikkels in hen zelf. Ze missen vaak instructies en vinden het lastig om taken af te maken. Ze gaan taken uit de weg die inspanning vergen. Vaak wordt gezien dat men niet echt alert is en/of veel vergeet.

Kinderen en jongeren met hyperactiviteit zijn motorisch vaak onrustig. Ze bewegen zich op een drukke manier, praten vaak veel, zijn altijd bezig en kunnen niet goed rustig spelen of met een taak bezig zijn. Hoe meer prikkels er zijn, hoe beweeglijker ze worden. Ze vinden het moeilijk om op hun stoel te blijven zitten en ze rennen graag rond. Bij volwassenen neemt de duidelijke hyperactiviteit vaak af maar wordt wel onrust gezien zoals tikken met vingers, bewegen van hand of een  trillend been tijdens zitten.

De impulsiviteit kan moeilijk onderdrukt worden. Ze doen gelijk wat in hen opkomt, hebben moeite om op hun beurt te wachten of geven al antwoord voordat de vraag gesteld is. Ook onderbreken ze andermans bezigheden regelmatig en hebben ze moeite met het opvolgen van opdrachten. Ze gaan in een gesprek vaak van de hak op de tak.

Lees voor meer informatie over ADHD:

Boeken over ADHD: 

Zit stil ISBN 9789020997163
Slim maar…hoe je de executieve functies kunt versterken ISBN 9789079729104
Ik snap het wel maar niet zo snel ISBN 9789079729975
Wiebelen en friemelen in de klas ISBN 9789492525567
ADHD bij volwassenen, leven met eigenwijze hersenen ISBN 9789401438568

Stel uw vraag