Autisme spectrum stoornis

Wat is het Autisme spectrum stoornis?

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis: informatie van buitenaf maar ook van binnenuit wordt anders verwerkt wat problemen geeft in de sociale interactie, de communicatie en in het gedrag, interesses en activiteiten. Autisme is een ontwikkelingsstoornis wat betekend dat het in aanleg aanwezig is en die op alle ontwikkelingsgebieden invloed heeft. Autisme komt voor in combinatie met een lage, normale of hoge intelligentie.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Dankzij de juiste hulp heb ik geleerd mij diagnose te zien als een vertrekpunt waarmee ik aan de slag kan. Heb ik geleerd te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Ik ben meer dan mijn autisme, ik ben een mens met unieke kwaliteiten en eigenschappen.

G. (37 jaar)

Verschillende vormen van het Autisme spectrum stoornis

Mensen met autisme spectrum problematiek zijn gericht op het waarnemen van details en moeite met het zien van de context. Hierdoor leggen ze de verkeerde verbanden of missen ze de betekenis van de situatie. Daardoor kan de wereld voor hen onveilig zijn, waardoor ze veiligheid zoeken in bijvoorbeeld routines. Bij veranderingen kunnen mensen met autisme dan ook in paniek raken. Niet alle mensen met autisme hebben last van dezelfde problemen.  Autisme kan zich op heel verschillende manieren uiten. Waar de ene persoon beperkt kan zijn op het gebeid van de communicatie en interactie, kan de andere persoon vooral moeite hebben met de detailwaarneming, daardoor het overzicht midden of zich verliezen in een bepaalde bezigheid. Soms is er intensieve hulp nodig en in andere situaties is er soms weinig tot geen hulp nodig. Ook kunnen personen meer last hebben van de problemen die horen bij autisme in bepaalde levensfases.

 

Vaak wordt er gezegd dat  het lijkt alsof er steeds meer mensen met autisme zijn. Vroeger waren er uiteraard ook mensen met autisme. Maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor autisme spectrum stoornissen en wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar autisme. Ook de hoeveelheid prikkels en snelheid van informatieverstrekking is sterk toegenomen in onze maatschappij wat de verwerking ervan voor mensen met autisme moeilijker maakt.

Lees voor meer informatie over het Autisme spectrum stoornis:

Stel uw vraag