Via cognitieve gedragstherapie krijgt men meer zicht op gedrag en denkpatronen. Het gedrag wordt geanalyseerd en ook in welke omstandigheden het voorkomt. Ook de gevolgen op het gedrag worden in kaart gebracht. Door deze analyse van het gedrag krijgt men zelf maar ook de omgeving meer inzicht in de in standhoudende factoren en de samenhang tussen gedrag, gedachten en gevoelens. Doordat het denken over situaties veranderd wordt, veranderen ook de gevoelens over die situatie. Positief gedrag wordt geoefend.
Wat is CGT, Cognitieve gedragstherapie?
L. is zelfverzekerder geworden. We zien dat ze zelfstandiger is geworden en meer alleen durft te doen. Er is niet meer opeens paniek. Ze heeft nu zelf oplossingen in haar hoofd.
Moeder L. (9 jaar)
Cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten. Bij de een ligt het accent op gedrag en ander gedrag oefenen. Bij de ander zorgt het denken ervoor dat het niet anders kan doen. Dan ligt het accent meer op het denken. CGT kan zowel voor volwassenen als voor kinderen een goede vorm van hulpverlening zijn.
Meer informatie over cognitieve gedragstherapie vindt u hier;