Dwang

Wat is Dwang?

Dwang of een obsessieve compulsieve stoornis (OCD) bestaat uit dwanggedachten en dwanghandelingen. Dwanghandelingen zijn gedachten of beelden die zich steeds weer aan de persoon opdringen. Ze komen uit zichzelf en zijn bijna niet te controleren. Dwanghandelingen zijn handelingen die men steeds opnieuw moet uitvoeren om de angst of spanning die door de dwanggedachten opgeroepen wordt, te verminderen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Eerst zat mijn hoofd helemaal vol. Alles zat op elkaar in mijn hoofd. Nu is het allemaal wat meer geordend en heb ik meer ruimte in mijn hoofd.

S. (9 jaar)

Verschillende vormen van Dwang

Voorbeelden van dwanghandelingen zijn tellen, bepaalde cijfers niet mogen of juist wel gezegd moeten worden, controleren (bv sloten, lichten etc.), poetsdwang, handelingen in een bepaalde volgorde uitvoeren, netjes leggen van spullen (bv. knuffels in vaste volgorde zetten) etc.

 

Dwanghandelingen kunnen steeds meer worden waardoor ze veel tijd gaan kosten en vermoeiend zijn.  Ook kan er vermijdingsgedrag ontstaan om bepaalde handelingen niet te hoeven uitvoeren. Behandeling roept vaak angst en weerstand op, omdat het stoppen met bepaalde handelingen veel angst geeft.

 

De eerst aangewezen behandeling bij dwang is gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie. Soms wordt ook EMDR in gezet.

Lees voor meer informatie over Dwang:

Boeken over Dwang:

 

Vals alarm, leven met een dwangstoornis ISBN: 9789491729683

Boom Hulpboek – Doorbreek je dwang ISBN: 9789024431472

Stel uw vraag