Katathym Imaginatieve psychotherapie en begeleiding (KIPB)

Wat is Katathym Imaginatieve psychotherapie en begeleiding (KIPB)?

KIPB Katathym Imaginatieve Psychotherapie en begeleiding (ook wel Symbooldrama genoemd) is een vorm van dagdromen en tekenen in psychotherapie. Het is een dieptepsychologisch gefundeerde psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden. Bij de dagdroom, die door de therapeut geïnduceerd wordt, gaat het om het doorleven van beelden (symbolen) die vaak de innerlijke belevingswereld van de cliënt weerspiegelen. De cliënt kan zo in contact komen met zijn of haar innerlijke spanningen of trauma’s en tegelijkertijd toegang vinden tot de bronnen van  eigen vitaliteit en creativiteit. De therapeut helpt hem of haar de opgeroepen ervaringen in verband te brengen met hun geschiedenis of actuele levenssituatie. De uitwerking van de dagdroom in tekeningen en het bespreken met de therapeut speelt hierbij een grote rol.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Ik vond het onderzoek eerst best spannend, maar het was eigenlijk best leuk. Ik moest allerlei opdrachtjes doen en grappige vragen beantwoorden.

A. (12 jaar)

Daar waar woorden vaak tekort schieten, biedt deze methode via de verbeelding extra mogelijkheden om meer contact te krijgen met vaak onbewuste stemmingen en gevoelens. Deze worden meestal “ongemerkt” gesymboliseerd in de beelden en tekeningen. Dit heeft al een (affect-)regulerende functie. Vaak realiseert de cliënt zich pas later welke waarde en betekenis hun droom heeft tijdens het tekenen en bespreken. KIPB   is er zowel voor volwassenen en kinderen. Het is een behandelvorm die met name bij hechtingsproblemen en adoptie goede resultaten geeft.

Voor meer informatie:

www.symbooldrama.nl

                                                               

Stel uw vraag