EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Wat is EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing?

EMDR is een therapie voor volwassenen en kinderen/jongeren die vervelende ervaringen hebben meegemaakt en hier last van blijven houden. Wanneer mensen een traumatische gebeurtenis meemaken dan is het voor de hersenen lastig om deze ervaring goed op te slaan. Doordat de stressvolle gebeurtenis niet goed verwerkt is, kunnen op allerlei momenten herinneringen en gevoelens zich blijven opdringen. Beelden van de gebeurtenis kunnen blijven terug komen net als nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen naar aanleiding van het meemaken van een trauma zijn schrik- en vermijdingsreacties. Een trauma kan er in het huidige leven voor zorgen dat alledaagse taken niet meer goed uitgevoerd kunnen worden. 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

De EMDR behandeling was niet altijd even fijn. Ik vond het moeilijk om terug te denken aan wat ik heb meegemaakt. Het is gelukkig niet voor niets geweest want ik merk dat ik me nu veel beter voel en beter slaap. Ik heb geen last meer van akelige gedachten en voel me ook niet meer angstig.

H. (14 jaar)

Tijdens een EMDR-behandeling zal de therapeut vragen zich de nare gebeurtenis voor te stellen. Ondertussen wordt een afleidende prikkel aangeboden.  Meestal komen er vervolgens allerlei gedachten en beelden, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties op. Tussendoor wordt steeds even rust genomen. Gaandeweg de behandeling zal de herinnering haar kracht en emotionele lading verliezen. Uiteindelijk zal de nare ervaring meer een plekje krijgen en zullen de klachten afnemen.

Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan nemen de klachten vaak al na enkele zittingen af. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer. EMDR kan zowel bij volwassenen als bij kinderen toegepast worden

Stel uw vraag