ACT, Acceptance and Commitment Therapy

Wat is ACT, Acceptance and Commitment Therapy?

Bij ACT leer men op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens en sensaties om te gaan. ACT gaat ervan uit dat vechten met gedachten en/of gevoelens of ze juist proberen te vermijden er juist voor zorgt dat je meer last krijgt van negatieve gedachten en gevoelens. Het accepteren van negatieve gevoelens en gedachten maakt dat men energie overhoudt om zich te kunnen richten op dingen die wel belangrijk zijn in plaats van zich helemaal in beslag te laten nemen door negatieve gedachten en gevoelens.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Eerst zat mijn hoofd helemaal vol. Alles zat op elkaar in mijn hoofd. Nu is het allemaal wat meer geordend en heb ik meer ruimte in mijn hoofd.

S. (9 jaar)

ACT bestaat uit 6 kernprocessen die allemaal met elkaar samenhangen. Centraal staan: stoppen met vechten tegen negatieve gevoelens en gedachten, afstand leren nemen van gedachten, leren zichzelf van een afstand te bekijken, stil kunnen staan bij gevoelens in het hier en nu, ontdekken wat men als persoon echt belangrijk vindt in het leven en leven naar deze waarden door ernaar te handelen. Het is een actieve manier van therapie waarbij men veel oefent met vaardigheden en waarbij men zal merken dat men flexibeler wordt in denken en doen. 

ACT is een therapievorm die zowel geschikt is voor volwassenen als kinderen en jongeren. 

Stel uw vraag