Trauma

Wat is Trauma?

Soms maken mensen in hun leven een gebeurtenis mee die zo traumatisch is dat ze er klachten aan over houden. Wanneer mensen een traumatische gebeurtenis meemaken dan is het voor de hersenen lastig om deze ervaring goed op te slaan. Doordat de stressvolle gebeurtenis niet goed verwerkt is, kunnen op allerlei momenten herinneringen en gevoelens zich blijven opdringen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGroepspraktijk JIPP is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

De EMDR behandeling was niet altijd even fijn. Ik vond het moeilijk om terug te denken aan wat ik heb meegemaakt. Het is gelukkig niet voor niets geweest want ik merk dat ik me nu veel beter voel en beter slaap. Ik heb geen last meer van akelige gedachten en voel me ook niet meer angstig.

H. (14 jaar)

Verschillende vormen van Trauma

Het kan gaan om gebeurtenissen die net gebeurd zijn, maar het kan ook gaan om gebeurtenissen die langer geleden hebben plaats gevonden. Het kan zijn dat je herbelevingen krijgt of op onverwachte momenten door geluiden, geuren of andere dingen sterke gevoelens ervaart. Het kan ook zijn dat je je voortdurend alert voelt, dat je je niet meer kunt ontspannen. Wanneer iets angst oproept, probeer je deze situatie zo veel mogelijk te vermijden. De vermijding uit zich in allerlei pogingen die men doet om gesprekken, gedachten en situaties die met het trauma verband hebben (of er op lijken) te vermijden.

Dat je problemen met slapen krijgt en nachtmerries hebt. Een trauma kan er in het huidige leven voor zorgen dat alledaagse taken niet meer goed uitgevoerd kunnen worden.

De meest aangewezen behandeling bij trauma is EMDR. Maar ook andere vormen van therapie zijn mogelijk zoals Katathym Imaginatieve Psychotherapie (KIP) of ReAttach.

Lees voor meer informatie over Trauma:

Boeken over Trauma:

 

Kinderpsychologie in de praktijk Trauma bij kinderen ISBN 9789401400398

de Tijger Ontwaakt ISBN 9789069637549

Stel uw vraag